Esittely

Whacky sijaitsee Saksassa, pienemmän kaupungin laitamilla maaseutualueella, jossa naapureina on karjatilallisia ja pari muutakin hevostallia. Omistamme kaksikymmentä hehtaaria omaa maata, josta liikkuu huhuja sen olevan kuolleiden maaperää. Ei meillä kummituksia pahemmin ole näkynyt, vaikka siellä täällä saattaakin narahdella ja tallin urbaanilegendaan uskovat pelkäävät ulkoiluttaa hevosia pimeän aikaan. Maillamme on kuusi aidattua luonnon pohjaista laidunta, joiden koko on suunniteltu isommillekin hevoslaumoille jättäen vielä paljonkin liikkumavaraa. Nuoriso (6kk-3v) elää omalla laitumellaan, jonka yhteydessä on pihattotalli. Nuorikot pääsevät vapaavalintaisesti sisään ja ulos, mutta talvikausina ne yöpyvät sisällä pihattotallin karsinoissa. Kilpailevat hevoset ulkoilevat kesäisin yötä päivää ja talvisin puolet vuorokaudesta laitumilla, joissa niillä on mahdollisuus mennä tuulensuojaan kylmäpihattoon. Panostamme siihen, että kilparatsumme saavat elää hevosille ominaista ja luonnonmukaista elämää - tallin hevoset eivät meillä joudu kärsimään koppihoidosta tai postimerkkitarhoista.

Tallirakennukset ovat pihassa heti näkyvillä ja seinään kiinnitetyistä kylteistä voi vieraskin päätellä kummassa asuvat orit tai tammat. Ori- ja tammatallin pohjapiirrokset olivat samanlaiset niitä suunnitellessa, joten kumpikin sisältää karsinoiden lisäksi 2 pesutilaa, tilavat varuste- ja pukutilat sekä toimistot - ainoastaan toimistot ovat yksityisiä ja niihin pääsee sisään joko koputtamalla tai avainkortilla, jotka jaetaan tallimestareille ja työntekijöille. Karsinat ovat tilavat, valoisat ja laadukkaalla purupohjalla alustetut. Hevosten ruokinta-astiat kääntyvät käytävälle ruokintaa helpottaakseen ja tarhatessa hevosia on näppärä napata päitset naruineen karsinan oven naulakosta. Ilmastoidut tallit ovat aina raikkaat ja käytävät helpot kulkea, eikä niiden siisteydestä voi koskaan nipottaa liiaksi. Kummallekin puolen käytävää on aseteltu kolmeen eri kohtaan ketjut, joihin voi hevosen vaihtoehtoisesti kiinnittää pesutilojen sijaan. Varsovat tammat, sekä niiden jälkeläiset elävät kolmannessa tallissa omassa rauhassaan varsan vieroitukseen asti. Varsatalliksi kutsuttu rakennus on kaikista uusin ja sen suojiin voi kerralla majoittaa kymmenen hevosta. Karsinat ovat suunniteltu isommiksi varsomista, sekä maitovarsan kanssa elävää tammaa ajatellen - ahdasta ei niille saa tulla. Tämän tallin asukkaat elävät kahdella laitumella tallin kummallakin puolella omassa rauhassaan, kunnes vieroitetut varsat siirretään muun nuorison kanssa ja tammat takaisin tammalaumaan.

Maneesin kulku onnistuu oritallin päädystä, mutta ulkopuolen isot liukuovet ovat avoinna myös muille ratsukoille. Kisoja ajatellen on halliin rakennettu puisia portaita pitkin ylös sijoitettu kuuluttajan koppi, sekä tapahtumien aikana palveleva kioski. Portaiden yhteydessä on sadalle ihmiselle suunniteltu katsomo kolmeen istumariviin, josta on helppo kulku pois ja ylös koppiin. Ratsastuskenttiä on kaksi, joista toinen on aivan tammatallin seinän vierustalla. Hiekkapohjainen kenttä on valkoiseksi maalatuilla aidoilla rajattu, joka kilpailuissa rajataan verryttely- ja suoritusalueeksi matalilla koulurata-aidoilla. Derbykenttä on nurmipohjainen pääasiassa kesäkäytössä oleva suuri alue johon on näppärä pystyttää este- tai maastoesteradat, sekä rajata kilpailuiden ajaksi verryttelyalueita useampikin. Jokaista ratsastusaluettamme huolletaan säännöllisesti käytön aktiivisuudesta riippuen, mutta vähintään 1-2 kertaa viikossa. Hevosilla voi halutessaan myös maastoilla joko maaseudun hiekkateitä pitkin tai treenata hevosen lihaskuntoa huolella tallipihasta lähtevää mäkistä metsäreittiä ratsastaen.


© Terry Kearney

Around the stud

Two main stables; studs and mares living in their own in peace. Both of them having their own bathing places, rooms for the equipment and thinking of workers they're including dressing rooms. Stable offices are only for workers and stable masters only so knock the door to get in as the selected workers are sliding their key cards. Mares who are giving birth soon or have under 6 months old foal are living in the third stable which we call as a "foaling stable". There's ten boxes and next to the buildings both sides there's own paddocks for this group. Foaling stable is the newest and it's not close to the busy main area of our stud.

Horses who are in riding use are living in five paddocks which are planned for big herds. Our horses are important friends beside the competing and breeding and that's why they never suffer of being too much or the paddocks size of a stamp being outside alone. Stallions are in their own group just like mares (without foal) and youngsters (6months to 3yo) are playing in their own learning skills to life together.

Stallion stable has a straight way to the indoor riding hall - others are using the big sliding door outside of it. Two outdoor areas are different; the smaller one has sand flooring and so called "derby area" is having only natures own bottom. Derby area is perfect for cross country tracks big show jumping tracks and it's in use only in summertime. All of the riding areas are taken care of as often as it's need but at least 1-2 times in week.

Gallery© Netg15

© Reuselinkhof, with permission.

© Tabby Croger© Canna Piskova